​​
Overlast van ongedierte?
Snel & voordelig

Muizenbestrijding

Muizen

Bij deze familie onderscheiden we o.a. de huisspitsmuis, de veldmuis en de bosmuis. Maar de meest voorkomende die voor de mens als overlastgevend wordt ervaren is toch wel de huismuis.

De huismuis is de meest voorkomende muis die wordt waargenomen in huizen en gebouwen. Huismuizen verschillen in kleur van lichtbruin tot donkergrijs, zijn slank gebouwd, hebben een spitse kop en grote oren. Hun staart is dun, even lang of langer dan hun eigen lichaam. Een volwassen muis is ong. 7 – 10 cm.  Een wijfje werpt  gemiddeld 6 tot 10 keer per jaar met worpen van 5 tot 7 jongen per    keer. De jongen zijn na 2 maanden al geslachtsrijp; de draagtijd bij muizen is ong. 3 weken. Ze eten echt van alles, hoewel hun voorkeur ligt bij graan, peulvruchten en noten. De uitwerpselen van muizen zijn 0,3 tot 0,8 cm. Lang, 0,1 tot 0,3 cm. Dik en vrij spits van vorm.   

 

Bestrijding

De schade bij muizen manifesteert zich vooral in knaagschade en bevuiling van voedselvoorraden, maar ze kunnen ook ziektekiemen verspreiden.Bij signalering of overlast dienen niet alleen de muizen gevangen te worden, maar moet ook gelet worden op preventie. Hierbij denken we  aan het dichten van openingen in buitenmuren, ventilatieopeningen met een maximale breedte van 0,5 cm. breedte. 

Het aanbod van voedsel zoveel mogelijk reduceren of geheel opheffen. Aanwezige muizen kunnen worden bestreden met klemvallen, vallen die levend vangen en met daarvoor toegelaten biociden.