​​
Overlast van ongedierte?
Snel & voordelig

Houtaantasters

De meest voorkomende houtaantasters zijn:

houtworm, huisboktor en spinthoutkever

 

Huisboktor

De huisboktor kan hout zeer ernstig vernielen. Zij maken gangen in houten (steun)balken waardoor de steunkracht van de balken steeds verder afneemt. De gangen die de boktor maakt, zitten vol met boormeel. Dit is soms te zien aan verdikkingen aan de oppervlakte van het hout. De huisboktor is vooral van mei-augustus actief. Zij zijn zwart-grijs/donkerbruin van kleur en kunnen zo'n 8-25 mm. lang worden. Het vrouwtje legt haar eitjes in naden/spleten van het hout of in oude uitlviegopeningen. De larven die ontstaan kunnen tot wel 10 jaar in het hout zitten voordat zij zich verpoppen. Als de larven uitkomen, knagen zij zich steeds dieper in het hout waardoor de schade aan het hout steeds groter wordt. In de zomer kunt u het kunt u dit geknaag soms horen.

 

Houtworm

De naam houtworm is een verzamelnaam voor de levende larven van een aantal houtaantasters. Bijvoorbeeld de larven van de gewone en grote houtwormkever. 

De houtwormlarve beschadigen het hout door er gaten en gangen in te maken van ongeveer 1 mm. breed. De larve is geel-wit van kleur, is gekromt van vorm, heeft 3 paar pootjes en kan hoogstens 6 mm. lang worden. De larve is zo'n 3-5 jaar actief in het hout en verpopt zich daarna onder de oppervlakte van het hout. Na 2 tot 3 weken is de larve een kever en boort hij zich een weg naar buiten. Dit gebeurt in de maanden mei-augustus. Het gat wat achterblijft wordt de uitvliegopening genoemd. Wat kenmerkend is voor de houtworm, zijn de hoopjes boormeel die op/bij het hout.

 

 

Spinthoutkever

In tegestelling tot bovengenoemde soorten, komt de spinthoutkever voor in het spinthout van loofhout. Hierbij gaat het meestal om verwerkt hout zoals schilderijen, vloeren of betimmeringen. De spinthoutkever is licht tot donkerbruik van kleur en kan zo'n 7 mm. lang worden. De larve van de spinthoutkever is vaalwit van kleur en is zo'n 6 mm. lang. Hout dat zacht en droog is en veel zetmeel bevat is een geliefde plek van de spinthoutkever. De geboorde gangen zijn gevuld met zeer fijn boormeel.

 

Voor de bestrijding van houtaantasters bent u bij Ongediertebestrijding De Waard aan het juiste adres.
Klik hier om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend advies.